پنج مقام دیگر وابسته هستند که قسمتی از دستگاه به حساب میآیند و آواز نامیده میشوند. علاوه بر هفت دستگاه و پنج آواز، 228 گوشه دیگر نیز مدلهایی برای موسیقیدانان و خوانندگان هستند. احتمالا اسمهای موسیقی سنتی، موسیقی اصیل ایرانی، موسیقی دستگاهی به گوشتان خورده است. شاید برای شما سوال پیش بیاید که مفهوم دستگاه در موسیقی سنتی چیست؟ آیا موضوعی بسیار پیچیده است یا میتوان با زبانی ساده درباره آن اطلاعات کسب کرد! اصطلاح «خنیای باستانی ایرانی» حروف نویسی خالص کلمات ایرانی است که ترجمه آن عبارت از «موسیقی ایران باستان» یا به عبارت دیگر «موسیقی سنتی ایران» است.
اما دربارهٔ آن آهنگسازىها اطلاعات درستى در اصول نظرى آن دوران وجود ندارد. البته در بررسی دوره پیش از اسلام یکی از منابع معتبر ما همان حجاریها و مجسمهها و نقوش روی ظروف بدست آمده می باشد که از سال ١٥٠٠ قبل از میلاد مسیح آغاز می شود. پرویز مشکاتیان، حسین علیزاده، قربان سلیمانی و علیرضا سلیمانی دیگر موسیقیدانان مشهور سنتی ایران هستند. او یکی از خوانندههای برجسته ایرانی است که برای آثار خود برنده جایزه پیکاسو شد. او به “بزرگترین استاد در قید حیات موسیقی کلاسیک ایران” مشهور است. سپس، غلام حسین خان، برادر علی اکبر، این نوع موسیقی را به میرزا حسین قلی و میرزا عبدالله، دو پسر علی اکبر خان، آموزش داد.
تاریخچه موسیقی سنتی ایرانی
مجموعه این گوشهها در کنار هم بنای به وجود آمدن یک دستگاه هستند. حال زمان آشنایی با انواع دستگاه رسیده که برای شما شرح میدهیم؛ با ما همراه باشید. همچنین برای هر روز ماه سی لحن یا سی دستان و برای ۳۶۰ روز سال غیر از پنجه دزدیده، ۳۶۰ آهنگ یا ۳۶۰ دستان را ساخت. آهنگ جامه دران که در ردیف موسیقی ایرانی است از ساختههای نکیسا است که با چنگ نواختهاست. دستان دیگری به نام دستگاه مجله خبری موسیقی راست است که باربد آن را ساخت و امروز جز دستگاههای هفتگانه موسیقی ایرانی است، همچنین باید به آهنگها و دستان نوروز بزرگ، آرایش خورشید، ماه بر کوهان (ماه بالای کوهسار)، کین ایرج، سوگ سیاوش و گنج باد، گنج کاووس، تخت تاقدیس، فرخ روز، سوگ شیدیز و باغ شیرین اشاره کرد. به لطف گسترش شتابان تکنولوژی در زمینه ارتباطات، آموزش از راه دور تقریبا برای هر هنری امکان پذیر شده است.
به گفته موسیقیدانان، رضا شاه موسیقی ملّی ایران را به موسیقی اروپایی ترجیح میداد اما معتقد بود که موسیقی اروپایی برای پیشرفت کشور بهتر است. رضا شاه سیستمهای موسیقی را تغییر داد و همین امر موجب شد که در دوران حکومت وی، موسیقی نظامی بسیاری ساخته شود. دانلود تکنوازان شماره 340 تکنوازان شماره ۳۴۰ بشنوید برنامهی شماره ۳۴۰ را با هنرمندی استادان محمد موسوی (نی)، منصور نریمان …
- حتما لازم نیست جزء نوازندگان، خوانندگان یا تنظیم کنندگان موسیقی سنتی باشید تا خود را ملزم به دانستن تئوریهایی راجع به آن بدانید!
- از امپراتورى خسرو پرویز و شکوه دربارش بسیار گفته شده؛ وى از موسیقىدانان حمایت مىکرده؛ از مهمترین موسیقىدانان این دوره رامتین، بامشاد، باربد، نکیسا، آزاد و سرکش بودند که هنوز نامشان باقى است.
- از میان اینها باربد برجستهترین چهره بود و داستانهاى زیادى بعدها دربارهٔ مهارت او در نوازندگى و آهنگسازى نقل کردهاند.
- میتوان خاندان فراهانی (علی اکبر فراهانی، میرزا عبدالله و حسین قلی) را به عنوان اولین راویان ردیف معرفی کرد.
دانستن اصول و فنون نوازندگی باعث افزایش تاثیرات موسیقی بر شنونده میشود و موسیقی را بردل و جان مخاطب می نشاند. در کلاسیک هر چیز خارق العاده و افراطی کنار گذاشته شد و بیان موسیقیایی بیشتر با تاکید بر کمال، تمامیت و اعتبار جهانی با استفاده از عوامل ساده و قابل فهم تثبیت شد . 2)باربد که دربارۀ او حکایت زیاد استوشعرای قدیم او رامظهرموسیقی دانسته اند. در دورۀ اشکانیان نیز اجتماع از رونق کافی برای پرورش موسیقی برخوردار نبودند و به همین جهت به مدرکی که حاکی از ترقی و پیشرفت موسیقی در این دوره باشد بر نمی خوریم.
ترجمه خودکار ” موسیقی سنتی ایرانی ” به انگلیسی